Karatutlu, 2005 yılında Avrupa Birliği’nin tekstil kotalarını kaldırmasıyla başlayan rekabet sorunlarının bugün ciddi bir krize dönüştüğünü belirterek, artan enerji, işçilik, taşıma ve finansman maliyetlerinin üretimi neredeyse durma noktasına getirdiğini söyledi.
Kahramanmaraş’ın tarih boyunca üretimin ve emeğin simgesi bir kent olduğunu vurgulayan Karatutlu, şu ifadeleri kullandı:
“Kahramanmaraş, Osmanlı’dan bu yana dokumanın, emeğin ve üretimin kentidir.
Bugün Türkiye’de üretilen ipliğin yüzde 30-35’i bu şehirde üretiliyor. Ancak hem artan maliyetler hem de deprem sonrası yaşanan yıkım sektörü çöküşe sürüklüyor.”
“Deprem yaşayan sanayiye destek verilmedi”
Karatutlu, depremden ağır hasar alan Kahramanmaraş sanayisinin, bugüne kadar Van depreminde uygulanan beş yıllık teşviklerden dahi mahrum bırakıldığını hatırlattı.
“Biz, deprem yaşamış bir kentin sanayisine gerekli desteğin verilmesini istiyoruz.
Her üç ayda bir mücbir sebep uzatılsın diye kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyoruz.
Bu, üretim kenti Kahramanmaraş’a yapılmış büyük bir haksızlıktır.”
20 bin çalışanın işi tehlikede
Tekstil sektöründe konkordato ilanlarının ve işçi çıkarımlarının hızla arttığını belirten Karatutlu, yaklaşık 20 bine yakın çalışanın işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Karatutlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Deprem sadece konut dikmekle çözülmez. Sosyal, kültürel ve ekonomik yaraları birlikte sarmamız gerekiyor.
Kahramanmaraş’ta üretim bitmesin, sanayi nefes alsın.”